Raoul Servais (94 jaar) werd op zaterdag 15 oktober door Film Fest Gent geëerd met een Joseph Plateau Honorary Award, een prijs die het rijke en baanbrekende oeuvre van de filmmaker erkent. Raoul Servais nam de prijs in ontvangst na de wereldpremière van zijn nieuwste kortfilm ‘Der lange Kerl’ gerealiseerd in samenwerking met Rudy Pinceel. Deze kortfilm werd in officiële selectie voorgesteld op het Gentse filmfestival.
Film Fest Gent heeft met deze award een van de meest innovatieve en legendarische Belgische filmmakers geëerd. Raoul Servais stond aan de wieg van de animatiefilm in België en werd wereldberoemd met zijn creatieve films waarin magie, realisme, expressionisme en surrealisme perfect met elkaar in evenwicht zijn. Zijn liefde voor de zee en zijn fantasierijke animatiestijl leverden hem de bijnaam "de tovenaar van Oostende" op.
In 1979 werd hij met ‘Harpya’ de eerste Belgische regisseur ooit die een Palme d'Or (voor beste kortfilm) won in Cannes. De film was Raoul Servais' eerste poging om live-action beelden te combineren met animatie en bleek een scharniermoment in zijn carrière. Het oeuvre van Raoul Servais is een mix van verschillende filmtechnieken en zit vol intrigerende symbiose tussen live-action, grafische decors en animatie. Invloeden variëren van Paul Delvaux en René Magritte tot wereldiconen als Picasso en Joan Miró. Zelfs op 94-jarige leeftijd blijft hij nieuwe generaties aanspreken en inspireren als kunstenaar en als mens.
"Beste Raoul, van pionier van de Belgische animatiefilm ben je uitgegroeid tot de nestor ervan. Een nestor die nog steeds pioniert met trotse koppigheid. Zelf koester je het woord 'kluizenaar' als je het over jezelf hebt. Maar achter die kluizenaar schuilt een filosoof, een virtuoos stilist, een geëngageerd kunstenaar, een gepassioneerd pacifist en een prachtig mens." - programmadirecteur Wim De Witte
(volledige tekst gebracht door Wim De Witte vindt u hieronder)
Hou onze website en sociale media in de gaten wanneer deze kortfilm nog zal worden vertoond !
Beste Raoul,
Film Fest Gent is fier en blij u vandaag te mogen ontvangen naar aanleiding van de wereldpremière van uw jongste film Der Lange Kerl. Omdat hij een synthese vormt van al het goede dat uw filmwerk kenmerkt, krijgt hij een bijzondere plaats in dit rijk gestoffeerd kortfilmweekend. Net zoals uw vorige kortfilm, Tank, speelt Der Lange Kerl zich af in de eerste wereldoorlog en opnieuw weerklinkt een humane, pacifistische boodschap. Al van in het begin van uw carrière en met name, vanaf Chromophobia, maakt u geen geheim van uw afkeer van militarisme, nationalisme en ander autoritair geestverstikkend onheil.
Louter vormelijk bekeken bestaat Der Lange Kerl uit een samenspel van liveaction en animatie. Beide aspecten, liveaction en animatie naadloos vermengen is al decennialang een soort rode draad in uw oeuvre. En het ligt volledig in de lijn van wat u gans uw leven deed en nog doet: grenzen verleggen. Dat leidde tot de uitvinding van de Servaisgrafie. Die techniek leverde u in Cannes voor Harpya de eerste Gouden Palm op voor een Belgische cineast.
Maar de explosie van de digitalisering haalde de Servaisgrafie in en stak ze voorbij. Geen reden evenwel om bij de pakken te blijven zitten, integendeel. Wat u zelf, computergewijs, niet in de vingers had, vertrouwde u toe aan jongeren en andere specialisten. Groter bewijs van uw open en genereuze geest als kunstenaar bestaat er niet. (U brengt niet alleen liveaction en animatie maar ook mensen samen.)
Onder uw impuls en leiding komt telkens opnieuw een film tot stand die verschilt van de vorige. Uw oeuvre bekijken staat gelijk met een tocht doorheen een flink stuk kunstgeschiedenis van de 20ste eeuw. We herkennen verwijzingen naar en invloeden van o.a. Paul Delvaux, Léon Spilliaert, Constant Permeke en René Margritte. Buitenlandse critici aarzelen niet om Pablo Picasso, Joan Miró en Paul Klee te citeren. Zoveel lof vertaalde zich in meer dan zestig grote prijzen en in talloze prestigieuze tentoonstellingen en retrospectieven.
De poëtische magie, het intrigerende magisch-realisme in uw werk heeft een onweerstaanbare universele weerklank.
Beste Raoul, van pionier van de Belgische animatiefilm groeide u uit tot de Nestor ervan. Een Nestor die nog altijd met fiere koppigheid voort pioniert. Zelf koestert u het woord kluizenaar als u het over uzelf heeft. Maar achter die kluizenaar gaat een filosoof, een virtuoos stilist, een geëngageerd kunstenaar, een gedreven pacifist, kortom, een schoon mens schuil.
Mogen wij u daarom en voor uw bijdrage aan de filmkunst in het algemeen en de animatiefilm in het bijzonder, eren met deze Joseph Plateau Honorary Award.
Dank om bij ons te zijn.
Comments