Zoeken

In productie : nieuwe kortfilm van Raoul Servais

De productie van de nieuwe korte film van Raoul Servais, “Der Lange Kerl”, is volop aan de gang.

De film is een majoritair Belgische coproductie tussen Creative Conspiracy (CC) in Gent en Tchack in Rijsel met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Belgische Tax Shelter en Pictanovo, het filmsteunfonds van de Franse regio Hauts-de-France.


De première van de film is gepland voor oktober 2021.


Het verhaal van “Der Lange Kerl” speelt zich (net als Raouls vorige werk “Tank” uit 2015) af op het slagveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de circa 13 minuten durende film wordt gebruikt gemaakt van zowel gewone filmopnamen die achteraf digitaal bewerkt worden, als van animatiefilm. Producent Creative Conspiracy (CC) in Gent neemt de ‘live’ opnamen voor zijn rekening terwijl de animatie uitgevoerd wordt door Tchack in het Noord-Franse Rijsel (Lille).

In een in de studio gebouwd loopgravendecor wordt de confrontatie gefilmd van een gewonde Fransman met een rijzige jonge Duitse soldaat. De hoofdacteurs zijn Gilles De Schryver als de Fransman François en Matthieu Sys als de Duitser Friedrich, alias ‘der lange Kerl’. Gilles De Schryver (36) is bekend van de film “Hasta la vista” en de tv-reeksen “Code 37” en “Tom & Harry”. Zijn tegenspeler Matthieu Sys (32) was eerder te zien in de tv-reeksen “In Vlaamse velden”, “Amigo’s” en “Black-out”. Raoul Servais bedacht het verhaal, schreef het scenario en tekende het storyboard uit. Wegens zijn leeftijd werkt de 93-jarige animatiefilmer voor de verwezenlijking van de film samen met Rudy Pinceel, zijn coregisseur. “Ik regisseer vanop afstand, Rudy is de regisseur ter plaatse”, aldus Servais. Beiden kennen mekaar goed want Rudy Pinceel volgde Raoul drie jaar lang met de camera voor zijn lange documentaire “SERVAIS” (2018). De internationaal bekende componist en dirigent Dirk Brossé, niet aan zijn proefstuk wat filmmuziek betreft, schrijft de muziek voor “Der Lange Kerl”. “Der Lange Kerl” is de 15de korte animatiefilm van Servais. Hij verwezenlijkte eerder ook de lange film “Taxandria” (1994), een mix van gewone filmbeelden en animatie. De films van de “magiër van Oostende” werden bekroond met meer dan 60 prijzen, waaronder de Gouden Palm in Cannes voor “Harpya” (1979). Raoul Servais is ook de oprichter van de afdeling animatiefilm van de KASK in Gent. Sedert 2018 is een groot deel van het oeuvre van de schilder-cineast-animatiepionier te zien in Mu.ZEE (Oostende).

46 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven